To danie
gościło na naszym przedszkolnym stole
9 lutego
czyli dnia
w którym obchodzony jest
Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Oczywiście
nie mogliśmy pominąć tego święta, bowiem przysmak uwielbiany jest zarówno przez dorosłych jak i
dzieci.
Dzięki temu
przedszkolaki miały okazję dowiedzieć się kilku podstawowych informacji
o kraju, z
którego ów przysmak pochodzi. Poznaliśmy również historię pizzy Margerita. Swoją
nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku
podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy,
przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.
A zaczęliśmy ten dzień włoskim
powitaniem „Bon giorno” i zabawą „Lecimy samolotem”.
„Wylądowaliśmy” oczywiście w „buciku”
tego pięknego kraju, bo taki kształt mają słoneczne Włochy.
By zgłębić tajniki barw włoskiej
flagi rozpoczęliśmy przygotowania naszej pizzy.
Z ułożonych
pionowo pasów bazylii, sera mozarella oraz pomidorów wyłoniła się
w swoich barwach włoska flaga.
w swoich barwach włoska flaga.
Choć
istnieje kilkaset wariacji tego dania, to my skomponowaliśmy je z naszych
ulubionych składników. Zabawy i radości było wiele a zapach pieczonej pizzy
zachęcał do wypowiedzenia włoskiego Bon Appetit (smacznego).
Dzień
zakończyliśmy taneczną zabawą dzieci
pochodzącą z Włoch
do utworu „Veo Veo”.
do utworu „Veo Veo”.
Z
utęsknieniem czekamy na kolejną potrawę włoską.
Małgorzata Król