Wycieczka klasy 1c i 3a SP do Spytkowa na warsztaty chlebowe odbyła się 10 czerwca 2016 r.
„W dzisiejszych czasach, kiedy wybór produktów spożywczych w sklepach przyprawia o zawrót głowy, warzywa i owoce z całego świata dostępne są przez okrągły rok, ale choć pięknie wyglądają, zupełnie nie mają smaku i zapachu, a kształtne bochenki chleba i śliczne bułeczki smakują jak wata, warto
wrócić do korzeni, i nie tylko dowiedzieć się, jak przygotowywali pożywienie
nasi przodkowie, ale i samemu tego spróbować, np. upiec własny pachnący chleb”.
W czasie wizyty dzieci własnoręcznie zrobiły ciasto drożdżowe oraz uformowały i
upiekły własne bułeczki. W oczekiwaniu na wyrastanie ciasta oraz pieczenie
bułek, dzieci dowiedziały się, skąd bierze się mąka na chleb, na czym polega praca
rolnika, młynarza i piekarza, oraz obejrzały wiele zabytkowych sprzętów
związanych z tym tematem. Również karmiły kury i rozpoznawały warzywa w warzywniku.