Na przełomie marca i kwietnia dzięki uprzejmości pracowników Zespołu
Szkół Zawodowych w Giżycku,
6-latki mogły w profesjonalnej kuchni zabawić się w kucharzy i wykonać przepyszne
desery, babeczki, ślimaczki… Mogli też obserwować pracę uczniów tutejszej
szkoły kształcących się na kucharzy. W trakcie
takich zajęć dzieci mogą rozwijać swoje praktyczne umiejętności
kulinarne oraz poznawać zasady prawidłowego odżywiania się. Jest to czas na
brudzenie rąk, testowanie różnych smaków... Przygotowanie potraw wraz z
uczniami były dla dzieci bardzo atrakcyjne, sprawiły wiele radości, tym
bardziej, że odbywały się w profesjonalnej kuchni. 6-latki miały możliwość
zobaczyć specjalne piekarniki, kuchenki, wagi i mnóstwo sprzętu kuchennego... Dzieci
również brały czynny udział w lekcji savoir vivre przy stole. Na zakończenie upieczone
ślimaczki i przygotowane desery mali kucharze mogli degustować. Taka forma
zajęć stanowi doskonałe urozmaicenie i uzupełnienie wiadomości, które dzieci zdobywają
w przedszkolu. Można powiedzieć, że było to bardzo ,,smaczne” zajęcie
kulinarne.
Wychowawczynie: A. Skopnik, A. Michałowska







