22 kwietnia 2014

Mali kucharze









Na przełomie marca i kwietnia dzięki uprzejmości pracowników Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku, 6-latki mogły w profesjonalnej kuchni zabawić się w kucharzy i wykonać przepyszne desery, babeczki, ślimaczki… Mogli też obserwować pracę uczniów tutejszej szkoły kształcących się na kucharzy. W trakcie  takich zajęć dzieci mogą rozwijać swoje praktyczne umiejętności kulinarne oraz poznawać zasady prawidłowego odżywiania się. Jest to czas na brudzenie rąk, testowanie różnych smaków... Przygotowanie potraw wraz z uczniami były dla dzieci bardzo atrakcyjne, sprawiły wiele radości, tym bardziej, że odbywały się w profesjonalnej kuchni. 6-latki miały możliwość zobaczyć specjalne piekarniki, kuchenki, wagi i mnóstwo sprzętu kuchennego... Dzieci również brały czynny udział w lekcji savoir vivre  przy stole. Na zakończenie upieczone ślimaczki i przygotowane desery mali kucharze mogli degustować. Taka forma zajęć stanowi doskonałe urozmaicenie i uzupełnienie wiadomości, które dzieci zdobywają w przedszkolu. Można powiedzieć, że było to bardzo ,,smaczne” zajęcie kulinarne.
Wychowawczynie: A. Skopnik, A. Michałowska